středa 9. července 2014

9. Čajovnování na Rock for People




I na festivalu si na to najdeme čas ;-)

 

Ještě než se všichni rozletíte na první či druhé červencové dovolenky, přečtěte si náš velice speciální díl ČajovnaMy z multižánrového festivalu Rock for People 2014 (Hradec Králové). Ano, i na této veskrze hudební akci se našlo pár míst, kde se dala vychutnat čajovnová pohoda, chill-out a klídeček. My jsme u toho samozřejmě nemohli chybět. Kdo je zvědavý, ať čte dále!

Rock for People měl letos přímo svou vlastní, „polní“ čajovnu. Navštívili jsme ji; nejen z ní bude však naše reportáž. Druhé místo, které nás zaujalo přípravou kvalitní kávy a čaje na množství rozličných způsobů, byl Respekt stan (od stejnojmenného časopisu).

A) Čajovna Rainbow – vodní dýmka s guave kamínky


Čajovna pod plachtou. Jen co jsme během nultého dne – večírku pro nedočkavé – spatřili, že se staví, bylo nám jasné, že tam musíme zavítat. Bezpodmínečně. Nemuseli jsme čekat dlouho, za chvíli nás zvaly k posezení pestrobarevné vlaječky, koberce, polštářky i sedátka pod plachtou, která pro vedrem sužované návštěvníky festivalu skýtala příjemný stín. A tak rychle hurá na návštěvu! Prostředí bylo čisté a s ohledem na festivalový charakter čajovny více než uspokojivé.

                Objednali jsme si vodní dýmku. Lehce nás zklamalo zjištění, že nabízí pouze kamínky. Přeci jen, motáme se rádi a tabák je tabák. Jsou snad důvodem jeho absence zvěsti o legislativním problému s porušováním kolků na krabičkách? Nevíme. Vybrali jsme kamínky s příchutí guave, za cenu 150 Kč. S volbou příchuti jsme byli spokojeni. Vodnice kouřila jen krátkou chvíli. Zvláštností na její přípravě bylo roztahování pomocí vysavače. To jsme opravdu ještě neviděli. Ale je to pochopitelné. I nejsilnější kuřák by nevydržel čtyři dny v kuse rozkuřovat shishu všem partičkám.


                Co se týče nápojů, jen Luky si dal kávu: turka (25,-). Když infarkt z vedra, tak ať je pořádný! Hlavním důvodem tohoto prostého výběru byl fakt, že čajovna Rainbow byla otevřena jen krátce a menu ještě nebylo kompletně ujasněné. Naše ukvapená návštěva se projevila i tím, že nalézt cukr do kávy byl pro obsluhu téměř nemožný úkol. Zato obyčejnou vodu, i když nebyla v nabídce, Zuze přinesli s úsměvem a téměř okamžitě. Nakonec se Luky dočkal i cukru, a nemusel tak „Vávru“ spolykat celého nahořko.

B) Respekt stan s luxusními čaji


                Opodál stál stan od časopisu Respekt s příjemným nábytkem a pytli na válení. U baru cool týpci nabízeli kvalitní čaj a kávu, u zadní stěny bylo možné zahrát si videohry. Navíc to bylo na doslech od dramaturgicky vymazlené Zoot Showcase Stage, takže prakticky ideální místo. Čaje značky Harney&Sons nadchly zejména Zuzu. Zamilovala si černý čaj s příchutí pomeranče, který okouzloval chuťové pohárky intenzivní chutí, postupně se uvolňující i bez jediné lžičky cukru! Dále jsme zde okusili čerstvé mátové a zázvorové svařené čaje. Všechny výše zmíněné nápoje byly nabízeny za 45 Kč. Může se to zdát dost, ale věřte nám: ta chuť byla na festivalu plném piva a langošů přímo K NEZAPLACENÍ.

                Děkujeme Vám za pozornost, milí čtenáři, a zároveň se omlouváme za zpoždění s touto netradiční recenzí. Příští bude snad včas a z nějaké klasické čajovny. Závěrem vězte, že jsme si nejednou dali i domácí vodnici, vlastnoručně připravenou dopoledne u stanu. Přivezl ji kamarád Cestřik, kterého znáte z recenze Dvou šálků. Měl s sebou jen jeden tabák. Značka Sindibád. A i když tvrdil, že chutná, jako kdybyste kouřili opravdového Sindibáda, dokázali jsme si s ní vždy zpříjemnit dopoledne při čekání na otevření areálu.


Bodové hodnocení (maximální počet 10):
Vodnice s kamínky s příchutí guave…     Z, L: 6
Káva „turek“…  L: 4
Prostředí čajovny Rainbow…     Z, L: 8
Obsluha čajovny Rainbow…       Z: 6.5, L: 6
Čaj Harney & Sons (černý + pomeranč)…             Z: 10
Mátový čaj…      Z, L: 10
Zázvorový čaj… Z, L: 8

Celkové hodnocení aneb Jak se na Rock for People čajovnovalo: 7.31

Žádné komentáře:

Okomentovat