úterý 9. září 2014

13. Emtea: Bílá kavárna & čajovna (Liberec)

Moderní podnik v libereckém obchodním centru Plaza

Vraceli jsme se takhle jednou – a není to tak dávno, zhruba v polovině srpna 2014 – z lovu bílých tygrů do osobních fotopastí. Do odjezdu vlaku z Liberce nám zbývalo něco ke dvěma hodinám. Na to, abychom si počkali na otevření nějaké pravé čajovny v centru, to nestačilo; ale když jsme tramvají míjeli nákupní centrum Plaza v Palachově ulici, vzpomněli jsme si na podnik s tajuplným názvem Emtea. A tak to tady máte – první recenzi čajovny z OC!
 
Nečekali jsme žádnou zašívárnu s výzdobou ve stylu etno nebo orient. Nemýlili jsme se… vešli jsme do sterilně naklizené, moderní světlé místnosti, obehnané z jedné strany výlohou a z druhé okny do ulice. Nehledali jsme ani charakteristickou vůni dýmek či tyčinek. Dnes ne. Ten den jsme se jen chtěli nechat překvapit, zda lze i v obchoďáku zažít chvilku pohody a vychutnat si kvalitní čaj. Hned u vchodu umístěný zmrzlinový pult svědčil spíše o opaku, ale když se nás hned po usednutí ujala „správňácky“ usměvavá paní,byli jsme na dobré cestě si čas strávený v Emtee užít.
 

Arabská noc myšky Šibalky

Naše objednávka vypadala následovně: 1x čaj myšky Šibalky, 1x Arabská noc, 1x menu I: čerstvý salát Caprese, 1x Panini. Co skrývala myška Šibalka ve svém hrnečku? Podle lístku lahodnou čajovou směs malin a citrusů nejen pro malé chytrolíny. Detailněji šlo o rooibos, citronovou kůru, maliny a přírodní aroma. Stejně jako v případě druhého čaje, objednali jsme si „vychlazenou verzi“ nápoje. Arabská noc údajně skrývala v každém šálku kouzlo vůní dálného Orientu. Jednalo se o směs zelených a černých čajů z Číny a Cejlonu, květy růže, slunečnice a jasmínu. Oba čaje jsme si přisladili kostkou cukru. Přinesly nám chutné osvěžení.
 

Do Emtey na čaj i na lehký oběd

Využili jsme nabídku čajovny Emtea a dali si zde i lehký oběd. Salát Caprese obsahoval rajčata, mozzarellu, bazalku, rukolu, olivy a olivový olej. Byl podáván s pečivem a bylinkovým máslem. Součástí menu byla ještě Bonaqua a kopeček zmrzliny (Luky vybral mátovou). Panini bylo klasické – zapečené s máslem, šunkou, sýrem a doplněné salátem a rukolou. Příprava jídel netrvala dlouho a oba pokrmy se do prostředí Emtey hodily.
 
Sečteno a podtrženo, Emtea se od dosud hodnocených čajoven výrazně liší. Není to jejich konkurentka, zaměřuje se zcela na jiný typ zákazníků. Prostředí je vybaveno vkusně, ale na nějaké delší vysedávání ideální není. Prostě si mezi nákupy zaskočit na čaj, kávu či zdravé jídlo a rychle zpátky do centra mezi obchody. Hledáte-li v Liberci tradiční čajovnovou kulturu, do Emtey nechoďte. Na druhou stranu, chcete-li si na chvíli odpočinout od prostředí obchodního centra, Emtea může být tou pravou oázou. Oázou s kvalitními produkty v nabídce a stoprocentně příjemnou obsluhou. Za to dík!

Bodové hodnocení:


A) Jak nám chutnalo?
čaj myšky Šibalky… Z: 8
Arabská noc… L: 6
menu I: salát Caprese… L: 6.5
Panini… Z: 7

B) Jak se nám pobylo?
prostředí… L: 6, Z: 8
obsluha… L: 8, Z: 8

Celkové průměrné hodnocení: 7.13 z 10

Bílá kavárna & čajovna Emtea

Palachova 1404, Liberec

Žádné komentáře:

Okomentovat