úterý 9. prosince 2014

19. Čajovna na vánočních trzích (Brno)

„Vánoce na Zelňáku – tentokrát na Moraváku“


Tradiční předvánoční trhy v Brně, tzv. Vánoce na Zelňáku, se tentokrát z důvodu rekonstrukce přesunuly na Moravské náměstí. Nakonec, proč ne? Sice je tam občas trochu víc zabahněno, ale ke koleji i ke škole to máme oba blíž. Ptáte se, co to má společného s ČajovnaMy? Velmi mnoho! I na takové tradiční akci, jakou vánoční trhy bezpochyby jsou, se dalo nalézt něco jako čajovna.

Svou polní provozovnu vyslala do boje s nelítostnou prosincovou zimou brněnská kavárna Mezzanine. Čaj, káva, kakao, ale i něco ostřejšího na zahřátí v jejich nabídce nechybí. Charakteristickou podobu polní čajovně vtiskl stan typu jurta, ve kterém se celá sranda odehrává.


Jurta Café Mezzanine naleznete snadno, leží vlevo před ruským kolem. Vybavení interiéru je sporé a především účelné. Pár koberců, dřevěné stoly a židličky. Jurtu zprostřed vyhřívají kamínka a k dispozici jsou prokřehlým návštěvníkům i deky. Jen dveře, které evidentně nebyly původní součástí stanu, by mohly trochu lépe dovírat. Přeci jen, v prosinci je i malý průvan znát.


Shisha a vánoční trhy


Na inspekci do vánoční jurty jsme s sebou přizvali Dana, Lukyho kamaráda a spolužáka z LMK. Věděli jsme předem, že součástí nabídky jsou i vodní dýmky, a tak jsme šli neomylně za hlasem svého/svých… srdce/nosu/plic (nehodící se škrtněte).

Obsluha byla od začátku přátelská; dokonce nám po chvíli svěřila svůj byznys na pohlídání, aby si mohla odskočit na Toiku. Objednané nápoje jsme dostali v cuku letu. Ale na dýmku se jaksi pozapomnělo. Stalo se tedy, že když k nám po připomenutí přišla, přibylo ve stanu hned několik dětí ve věku cca 0-3 roky. I když neradi kazíme mládež dřív, než je to nutné, jejich maminky dobře věděly, kam je berou. Venku na ceduli s menu je to černé na bílém.

S Turbovrutem na žíle


Z horkých nápojů jsme ochutnali černý čaj, kakao a dvakrát záležitost s pekelně zběsilým názvem Turbovrut. Někdy si ho udělejte doma, nebo přineste recept do svého oblíbeného podniku. Jde o svařený jablečný mošt s malým panákem absinthu. Jeho chuť byla lehce nahořklá a trpká, nicméně na střízlivosti nám tento lektvar krásně ubral. Takže… hurá na ruské kolo!

Vážení, připojujeme nějaký ten snímek dvou bláznů, co v prosinci vlezli na ruské kolo obalené ledovou krustou. (Jak se rychle otáčelo! Že by byla obsluha rovněž pod vlivem Turbovrutu?) A přejeme vám tímto klidné prožití adventních chvil, ideálně v čajovnovém rozjímání.


Plánujeme se Zuzu navštívit ještě jednu regulérní čajovnu a zaokrouhlit pro letošek naše putování ČAJOVNAMI na krásných 20 podniků. Před novým rokem vyhlásíme vítěze našeho bodování. Máte svého favorita? Která čajovna vám byla nejsympatičtější? Napište nám a my třeba vyhlásíme vítěze čtenářské ankety ;-)

Bodové hodnocení (sporé jako vybavení jurty):

Černý čaj 0,2 l za 30 Kč … Z: 6
Kakao … Z: 7
Turbovrut za 45 Kč… L: 8, D: 6
Vodní dýmka Al Fakher vodní meloun za 120 Kč ... 8
Obsluha … 7
Prostředí … 9
Celkem ... 7.29

http://www.vanocenazelnaku.cz/
http://www.cafe-mezzanine.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat