pondělí 29. prosince 2014

20. Probuzený slon (Brno)

České tabáky a originální otevírací doba

„Naší hlavní specializací jsou čaje z Číny, Taiwanu, Japonska, Koreje, Indie a dalších zemí. (…) Rovněž u nás naleznete malý salonek pro kuřáky vodních dýmek. Rádi bychom byli místem, kam je možno zajít na dobrý čaj a odpočinout si od okolního každodenního stresu, shonu a hluku.“ To o sobě píše čajovna Probuzený slon. Na radu kamaráda Norberta jsme si k Probuzenému slonu přišli pro dávku nějaké té čajovnové pohody…  

Život v předvánočním Brně

Ale nejprve trochu toho osobního blogování: čtvrtek 11. prosince byl jedním z posledních dnů, které jsme letos v Brně strávili SPOLEČNĚ. Uteklo to vskutku jako voda a náš první semestr nMgr. studia skončil. Ještě tak stejně hladce proplout zkouškovým a hurá do druhé čtvrtiny! Ráno jsme si oběhli vánoční trhy na Výstavišti, dokoupili pár drobností ve Vaňkovce a pak zašli na obědové menu do indické restaurace Everest. Tomu se prý říká „žít Brno“…
Zatímco Zuza šla na přednášku o partnerském poradenství, Luky si v antikvariátu vybral detektivku z dostihového prostředí. Idylka. Říkáte si: „Ale kde je, krucipísek, nějaká ta čajovna?“ Nebojte se… po všem tom předvánočním shonu jsme ji potřebovali jako sůl. Jmenovala se krásně – Probuzený slon – a našli jsme ji kousek nad Lukyho školou na Úvoze.

Neobvyklá otevírací doba

Lokalita je to tichá, nenápadná. Čajovnu byste v ní spíš nehledali. V okolí jsou řadové domy a bytovky. Probuzený slon má prostory lehce pod úrovní země, rozhodně se však uvnitř necítíte jako ve sklepě (na rozdíl od jiných čajových nor a doupat).
V Probuzeném slonu mají originální otevírací dobu. Pondělí až pátek od 11:11 do 22:22, sobota a neděle od 14:14 do 22:22. Zajímalo by nás, jestli ji dodržují opravdu na minuty přesně. My jsme přišli ve čtvrtek, kolem druhé hodiny odpolední. Nebyli jsme v čajovně sami, ale rozhodně nebylo plno. Když jsme zjistili, že pro kouření vodní dýmky se musíme odebrat do zadního salónku, pohodlně jsme se tam usadili na sedacích pytlích.

Cantaloupe – tabák od Meditè

Dýmkové menu podávané pouze do 15:15 jsme stihli. Objednali jsme si tabák dvou chutí: kokos a záhadný „Cantaloupe“, ze kterého se vyklubal sladký žlutý meloun (oblíbený zejména u Zuzu). K dýmce jsme za celkovou cenu 150 Kč dostali konvičku sladkého čaje Šehí z černého čaje CTC a marocké máty. Zkratka CTC označuje způsob výroby čaje: crush-tear-curl; tedy drcení, řezání a stočení. S mátou Nana už jsme také měli několikrát tu čest.

Musíme zdůraznit a pochválit moderní styl čajovny Probuzený slon. Design kombinuje různé asijské vlivy, ale nepřeplácává jeden přes druhý. Každý salónek je něčím specifický. Někde jsou rybičky v akváriu, jinde výstava konviček. Rozhodně stojí za to prohlédnout si fotogalerii na stránkách čajovny. Vodní dýmka, sama váza, tělo, korunka i šlauch, patří k nejhezčím a nejoriginálnějším, které jsme viděli. Vše dokonale sladěné, vše ozdobené logem podniku. Tleskáme!

Hallelujah! Moderní čajovna!

V Probuzeném slonu byla radost strávit čtvrteční odpoledne. Čaj Šehí nám tak zachutnal, že jsme si nechali směs zabalit s sebou a věnujeme ji někomu jako vánoční dárek. Komu neprozradíme. Ať se dotyčný nechá překvapit. K dokreslení mírumilovné atmosféry nám v čajovně vyhrávala píseň Hallelujah v originálním podání Leonarda Cohena. Pomalá, nekonečná, výjimečná.
To je pro dnešek vše. Letos se ještě jednou přihlásíme o slovo a seznámíme vás s výsledky našeho bodování čajoven. Která čajovna byla z těch, které jsme v roce 2014 navštívili, nejlepší? Že by právě Probuzený slon? A komu vítězství uniklo jen o fous? Dozvíte se za týden. Ahoj!

Bodové hodnocení

A) Jak nám chutnalo?

· VODNÍ DÝMKA
tabák Meditè Fusion: Cantaloupe + Coconut … Z: 9, L: 7.5
· ČAJ ŠEHÍ
černý čaj s marockou mátou, silně slazený … Z: 8, L: 6.5

B) Jak se nám pobylo?

· Obsluha… Z: 9, L: 7
· Prostředí (řešení místností, výbava, výzdoba, čistota)… Z: 9, L: 7
· Atmosféra (hudba, nálada, klid, soukromí)… Z: 8, L: 6.5
· Lokalita (dostupnost)… Z: 7, L: 8
· Výhodnost nabídky zejména pro studenty (ceny, akce apod.)… Z: 8, L: 7

C) Průměrná známka: 7.68

 

 

Čajovna Probuzený slon

ulice Bratří Čapků 14, Brno 602 00
www.probuzenyslon.cz
https://www.facebook.com/probuzenyslon


Žádné komentáře:

Okomentovat