středa 27. ledna 2016

31. Čajovna Leyaly (Brno)

Nejbarevnější čajovna

Většina čajoven je ponurá; nacházejí se často ve sklepech s nenápadným ale nezaměnitelným nádechem vlhkosti, mezi barvami převládají tmavé odstíny hnědé či šedé... Má to něco do sebe, ale pokud toužíte po změně a rádi byste si vychutnali vodní dýmku nebo čaj ve veselejším prostředí, navštivte čajovnu Leyaly.

Citlivějším jedincům se možná při prvním pohledu na barevnou výzdobu v Leyaly zamotá hlava, ale když se usadíte do jednoho z pohodlných křesílek (jak jinak než v pastelových barvách), přivyknete si na netypickou kresbu na zdi evokující antické motivy i na závěsy ve všech barvách duhy, podnik si jistě jako my zamilujete. Čajovnu tvoří dvě hlavní místnosti. Barevná je pouze ta první, s barem a pokladnou. Druhá má tradičnější "čajovnový" ráz, kde vaše soukromí zaručí určitá míra přítmí.

Do Leyaly, která se nachází na Moravském náměstí v Brně (naproti budově Janáčkova divadla), jsme zavítali již dvakrát. Pokaždé se nám zde příjemně sedí a povídá. Za závěsy, které zakrývají velké okna, sledujeme jednu z rušnějších brněnských ulic, a připadáme si tak nějak vzdáleni od všeho toho shonu. Milosrdné látky tlumí světla projíždějících aut a vytvářejí magickou krásu, která se téměř nedá popsat, natožpak vyfotit.

Vodní dýmky v čajovně Leyaly

Čajovna nabízí spoustu dýmkových specialit, od nejrozličnějších druhů korunek, až po svítící vázy. Taková sranda už přijde na víc peněz, ale pokud jako studenti hledáte nejvýhodnější poměr cena/kvalita, vyplatí vám dát si dýmkové menu - s tureckým čajem Rizé nebo klasickým Tuaregem. Ochutnali jsme oba; oba jsou dobré. Dýmka vydrží kouřit a neztrácet chuť opravdu dlouho. Ještě se nám nestalo, že bychom tabák přepálili.

Z příchutí tabáků jsme jednou vyzkoušeli "vodní meloun", podruhé "lesní plody". Nevýhodou je, že si nabídku tabáků nepřečtete v menu. Výběr příchuti proto závisí na konzultaci s obsluhou. Výhodou je, že obsluha vám ochotně přináší nové žhavé uhlíky po celou dobu kouření. A proto si nezapomeneme objednat ještě velký džbán vody s ledem a citrónem. Tohle posezení bude totiž na dlouho.

Rušná, ale zato kvalitní čajovna

Občas se stane, že na vás obsluha na chvíli pozapomene, ale není se čemu divit, protože se zdá, že Leyaly je čím dál oblíbenější a o plně obsazené stoly zde není nouze. I hladoví zákazníci si zde přijdou na své. Sami jsme ochutnali "jen" houbovou polévku, ale i další pochutiny z menu, které jsme viděli u ostatních hostů, vypadají lákavě (nemluvě o vystavených a nasvícených zákuscích).

Leayly patří v Brně k těm dražším čajovnám. Za cenu, kterou zaplatíte, ovšem můžete očekávat vysokou kvalitu nabízených služeb i produktů. Pokud si někdy chcete udělat opravdu radost a pochutnat si na dobré dýmce, nebojte se do tohoto zážitku investovat. V čajovně Leayly najdete sice internet, ale nenajdete zde klid a soukromí. Podnik se proto hodí spíše pro skupinky, srazy a oslavy. Pokud zde chcete pracovat, přibalte si sluchátka a psychicky se připravte na rušné prostředí kolem.

To je z dnešní recenze vše. Nezapomeňte se podívat na bodové hodnocení, a pokud máte s Leayly vlastní zkušenosti, napište nám jaké. Zanedlouho se opět přihlásíme z Brna. Už teď vám můžeme slíbit, že se podíváme do čajovny, která bude úplně - ale ÚPLNĚ - jiná než ta dnešní.



Bodové hodnocení:

A) Jak nám chutnalo?


  • Vodní dýmka ... Z: 10, L: 9
  • Čaj k dýmce (Rizé nebo Tuareg) ... Z: 8, L: 7
  • Voda s ledem a citrónem ... Z: 9, L: 8
  • Žampiónový krém ... Z: 8

B) Jak se nám pobylo?

  • Obsluha ... Z: 7, L: 7
  • Prostředí (řešení místnosti, výzdoba, výbava, čistota) ... Z: 9, L: 7
  • Atmosféra (hudba, nálada, klid, soukromí) ... Z: 8, L: 7
  • Lokalita (dostupnost) ... Z: 10, L: 9
  • Výhodnost nabídky pro studenty (ceny, akce, slevy) ... Z: 5, L: 5

Průměrná známka: 7.82 z 10


Čajovna Leyaly

Koliště 3, Brno

1 komentář:

  1. podle fotky to tam musí být krásné :) škoda, že to mám tak daleko... ale už jste byli v Tao čajovně v České Lípě? Takový "altánek" s nádhernou zahradou :) pro mě bezkonkurenční! Určitě ji nesmíte vynechat!

    OdpovědětVymazat