úterý 3. června 2014

5. Čajovna U Dvou šálků (Praha)




První velké zklamání


            Májový „deštík“ jako blázen a my stáli před zásadním rozhodnutím našeho studentského života – jít na koncert Sto zvířat na Vyšehrad, nebo si zalézt někam do čajovny? Na našem seznamu už dlouhou dobu figurovala Čajovna U Dvou šálků poblíž Náměstí Míru v Praze. Vzali jsme si na pomoc při hodnocení i spolubydlícího Cestřika a běželi se tam schovat. Kapkama se proplétáme, co rytmem samby zní, ale slova jsou jen kapky deště a Zuza volá, ať prším ještě, takže tady je RECENZE!

            Nejprve pozitiva Šálků – čajovna je evidentně oblíbená, nejen podle pozitivních komentářů na internetech, ale soudě i dle návštěvnosti. Byl čtvrtek 1. května, od půl čtvrté do půl šesté a Šálky byly téměř zaplněné. Chtěli jsme se usadit hned pod schody u vchodu, ale obsluha nás slovy „Opravdu chcete sedět tady?!“ odkázala do zadní místnosti. Tam byla velká tma (skoro jsme neviděli na lístek), ale vzduchem se linula vcelku příjemná muzika a velké pohodlné gauče sváděly k lenošení. Takže boty do botníku a hup do polohy pololeže.

Dlouhé čekání na pitivo a kuřivo


            Docela dobře jsme se bavili, ale už od začátku nám bylo jasné, že obsluha zde nebude úplně příkladným typem dobrých služeb se zájmem od zákazníka. Vodnici i nápoje jsme objednávali nadvakrát – vždy v aktuální nabídce chyběl buď ten či onen tabák nebo jeden z čajů. Nakonec se nám přeci jen podařilo vyzískat lesní plody na kouření a na pití pro Cestřika Glögg (černý čaj s kousky skořice, mandlí, zázvoru, pomerančové kůry, hřebíčkem a kardamonem), pro Zuzu černý čaj s příchutí karamelu a pro Lukyho bylinný čaj Shan-sha (sušené plody hlohu klínovitého). Čekat se vyplatilo. Chuťově jsme vše vyzkoušené ohodnotili nadprůměrně (viz závěrečné číselné hodnocení).

            Tabák do vodní dýmky jsme vybírali z akční nabídky, měla tedy stát právě a jen 100 Kč. Bohužel, až venku po odchodu z čajovny jsme si uvědomili, že nám započítali normální cenu, tedy 125 Kč. Uznáváme, to je taky vcelku přijatelná cena, ale když má být jednou něco v akci, tak to snad platí, ne? Pro nás velké, těžko smazatelné mínus. Větší problém nastal také při objednávání medovníku pro Zuzu. Doba odpovídala přibližně tomu, jako by ho U Dvou šálků právě začali péct. Po připomenutí nakonec dorazil a byl chutný (málo sladký a s velkým množstvím ořechů). Ale co ten hlad? Kdo to Zuze vynahradí? J

Jak NEBÝT alternativní


            Co se týče výzdoby, kromě velkých gaučů a stylového černého telefonu s kulatým ciferníkem jsme neshledali nic pozitivního. Toalety nic moc, výzdoba na chodbách připomínala panoptikální sbírku nesourodých, rádoby vtipných plakátků a dekorací. K platbě u přední kasy jsme se nevydali právě s pocitem, že bychom se někdy chtěli vrátit. Když se pak navíc ještě ukázalo, že placení „zvlášť“ je pro obsluhu nepřekonatelný problém, který se neobešel bez nerudných a vulgárních připomínek, věděli jsme už 100%, že ke Dvěma šálkům NEVER MORE.

            Čajovna U Dvou šálků je prý vyhledávaným místem alternativní kultury a vzhledem k oblíbenosti se bez našeho kladného hodnocení jistě obejde. Být alternativní je skvělá věc, ale pokud to znamená absenci zdvořilosti a obyčejného slušného chování k lidem, je lepší zůstat doma, udělat si Jemču, připravit si vodnici sám a pustit si k tomu třeba Pixies.


            Číselné hodnocení (dnes i s přispěním Cestřika) odráží jak dobrou chuť vyzkoušených produktů z menu, tak i příšernou kvalitu obsluhy:


1) Jak nám chutnalo?

Medovník… Z: 8

Shan-sha… L: 8

Glögg… C: 7

Vodnice… L+Z: 7, C: 6


2) Jak se nám pobylo?

Cena + dostupnost… 8

Prostředí… C+L: 7, Z: 4

Obsluha… Z: 0, C+L: 3


Celkové skóre: 5,7 z 10


Čajovna U Dvou šálků

Blanická 8, Praha 2, 120 00

Žádné komentáře:

Okomentovat