pondělí 26. května 2014

4. Čajovna Na Cestě (Praha)




O všeobjímající lásce a naší záchodové úchylce


Čtvrtá recenze... Že by zafungovalo „znamení čtyř“? Zatím nejzajímavější partu lidí jsme potkali ve čtvrtek 24. 4. 2014 v Čajovně Na Cestě, v Kateřinské ulici č. p. 4. Okolní čtvrť, či spíše blok domů má své starosvětské kouzlo, do čajovny se vchází opět po zazvonění na záhadný zvonek. Obuli jsme nabízené bačkůrky a usadili se v dýmkové části. A nebyli jsme sami.


            Partička, která si spojila několik stolků a okupovala polovinu polštářů, si nás nejprve moc nevšímala. Zato my jsme si museli všímat jich. Zřejmě se jednalo o velmi dobré kamarády, kteří se moc často nevídají. Jak jinak si vysvětlit, že při každém loučení s někým, kdo už musel domů, se vášnivě objímali nejméně 5 minut, zvedali se do náručí, málem se i vyhazovali do vzduchu. Poté, co jejich řady částečně prořídly, jsme společně poslouchali písně od Manu Chao z Lukyho mobilu. Ocenili jsme i jejich smysl pro humor, zvláště když dívka pravila chlapci: „Až umřeš, najdu si krásnýho chalana a prošukám s nim celou noc na tvém hrobě, aby ses mohl dívat.“

Ale zpět k recenzi! Jak chutná Na Cestě?


            V čistém a domáckém prostředí jsme si u obsluhy (tak trochu neviditelný duch s trikem naruby) objednali karamelový čaj (0,6 l), oblíbený Matcha drink (0,3 l) a Puerh koktejl (0,3). Na řadu přišla i vodnice s tabákem klasické značky Al Fakher s příchutí žlutého melounu (Zuza zbožňuje!). Za cenu 139,- jsme dostali silné pokouření, 2 uhlíky i náústek na šlahoun. Cena je povšechně trochu dražší, než jsme zvyklí; čajovna nenabízí žádné slevy pro studenty. Ale tento nedostatek vyvažuje povedené zpracování menu s podrobným popisem produktů, včetně počtu nálevů u čajů. A samozřejmě samotná kvalita nápojů a pochoutek. Chutnalo nám nadprůměrně!

WC: 5 krůčků na dvorečku


            Je to tak, dámy musí při cestě za svou potřebou na chvilku na čerstvý vzduch. Že by odtud název čajovny? Dle Zuzy je toaleta čistá, voňavá a atmosféru dotváří svíčka. Doslova řekla: „Procházka po dvorečku tě probere, když už uvnitř usínáš.“ Pánové se musí spokojit se starší mísou uvnitř, za zrcadlem. Ta má bohužel svá nejlepší léta již za sebou. Snad si nebudete myslet, že máme na záchody nějakou úchylku, když se o tom tak podrobně rozepisujeme. Ale to jsou prostě detaily, kterých si člověk všímá a na kterých mu záleží, když se někde chcete cítit dobře, případně se i pravidelně vracet.         

Kerouacovi by se líbila


            Následuje výčet věcí, co nás Na Cestě potěšily: originální stolek jako vitrínka s origami, ideální teplota a možnost otevřít okna a vyvětrat, pouštění vlastní hudby z telefonu, hry k zapůjčení, malovaná výzdoba na zdech, možnost potkat vtipnou partu, originalita prostředí, kde jsme strávili příjemné dvě hodiny a kam se rozhodně chceme vrátit. Čajovna Na Cestě se profiluje také jako vegetariánská a veganská restaurace. Rozhodně se však nemusíte bát, že by vám tady někdo cpal svá EZO moudra pod nos. Naopak, my jsme poznali Na Cestě jako ideální místo pro kalení s přáteli, ať už na úvod, nebo na dojezd večera.

            Příští pondělí se podíváme taky na nějakou čajku, která není úplně pro lidi. PS: Sice to sem tématicky nepatří, ale doporučujeme k návštěvě uměleckou vinárnu Vínečko 33 (Budečská 40, Praha 2, Vinohrady). Tak ahoooj!

 

Luky? Zuzo? A co číselné hodnocení?
Máte pravdu! Tak sem s ním :-)

1) Jak nám chutnalo?

Karamelový čaj... Z, L: 9

Matcha drink... Z: 6

Puerh koktejl... L: 6

Al Fakher, žlutý meloun... Z, L: 7

2) Jak se nám pobylo?

Prostředí... 7

Služby, obsluha, cena... 7


Průměrné hodnocení: 7 bodů z 10


Čajovna Na Cestě

Kateřinská 4, Praha 2

Žádné komentáře:

Okomentovat