středa 7. května 2014

1. Čajovna Šamanka (Praha)


            Z rušného Ípáku do oázy ticha

První čajovna, kterou jsme v rámci naše blogového putování a recenzování navštívili, se jmenuje Šamanka a nachází na adrese Hálkova 8, Praha 2, tj. poblíž nám. I. P. Pavlova a hospody The Pub. Jelikož náš hodnotící systém vznikal teprve „za pochodu“ na místě, neměla to Šamanka jako 1. recenzovaná čajovna vůbec lehké. Chcete vědět, jak si vedla? ... Tak čtěte dál!
           
              Kdo zná „Ípák“ či „Pavlák“, rušnou pražskou křižovatku, ví, že tichý a klidný prostor má zde hodnotu zlata. Přesně takový únik před řinčením tramvají, motorů aut a sirén představuje čajovna Šamanka. Podnik se nachází částečně ve sklepě, pod úrovní ulice – umíme si představit, že za letních pařáků bude vyhledávána právě díky poskytnutí chládku. Bohužel, teď na jaře nám zde byla trochu zima. Takže kdo je na tohle citlivější, do Šamanky rozhodně mikinu s sebou!

Šamanka a ženská síla

            Vodní dýmku jsme pro tentokrát vynechali a soustředili jsme se na výběr nápojů. Oceňujeme Šamanku za stručné, ale výstižné popisy čajů v menu (k nalezení i na internetu). Zuza okusila Le Touareg – variantu známého zeleného čaje Gunpowder, ovšem s příměsí marocké máty. Podává se slazený. Za tímto účelem Zuza dostala jen klasický, český bílý cukr a položila si otázku: „Nehodil by se pro tentokrát spíše ten hnědý? Třtinový?“ Jinak musíme obsluhu pochválit – věnovala se nám s úsměvem na rtech, přiměřeně ale nevlezle. Luky netroškařil a objednal si u ní nápoje hned dva: Maté Carnival (v kalabase s bombilou) a ajurvédskou „kávu“  Shatavari, podporující ženskou hormonální rovnováhu. Po vypití se cítil jako silná,
sebevědomá žena a mohl se pustit do detailnějšího průzkumu prostoru čajovny Šamanka.

Do klubovny na čaj

            Koncepci prostředí hodnotíme jako otevřenou, málo intimní. Výzdoba na nás působila nejednotně. Zkrátka „každej pes jiná ves“. Součástí byla výstava obrazů, třpytící se motýlci a na zdi vymalovaný živý strom. I když jsme v Šamance nebyli sami (čas návštěvy: 16.-17. hodina, čtvrtek 24. 4. 14), panovalo zde velké ticho, kvůli kterému jsme se cítili nepříjemně, jako kdybychom si nemohli svobodně popovídat. Někomu toto může naopak vyhovovat. Čajovna Šamanka má několik místností, včetně přednáškového sálu. Nejvíc se nám líbily užitkové prostory – vesele barevně vyladěné toalety. A čisté!
            Velké plus pro Šamanku tkví v tom, že ji navštěvují mladí lidé a že nabízí k zapůjčení knihy a společenské hry. Studenty jistě nadchne ISIC akce na principu 1+1 nápoj zdarma. Šamance v našich očích nejvíc ubírá její prostředí, které spíše než podnik připomíná klubovnu skautského dívčího oddílu. Ale možná právě to byl účel. Po odchodu nám všechny vypité čaje zanechaly v ústech nepříjemný povlak a hořký „ocásek“. To by se stát nemělo! Ale přesto jsme neodcházeli naprosto nespokojeni (na to si počkejte pár článků...).

            V příštím příspěvku na blogu ČajovnaMy vám pro srovnání přineseme recenzi nedaleké čajovny Na cestě, rovněž z Prahy 2. Na závěr se můžete seznámit s naším číselným hodnocením (od 0 do 10 bodů... 10 = nejlepší).
 
1) Jak nám chutnalo?
Le Touareg … Z: 4
Ajúrvédská „káva“ Shatavari … L: 7
Maté Carnival … L: 4

2) Jak se nám pobylo? (prostředí, výzdoba, hudba atpd.)
Z: 5
L: 6

3) Kvalita služeb, dostupnost a cena s ohledem na studenty
Z: 8
L: 7

průměrné hodnocení: 5,86 z 10
Čajovna Šamanka
Hálkova 8, Praha 

1 komentář:

  1. jsem rád, že se Luky cítil, jako silná a sebevědomá žena :)... hezké, přidávám si do seznamu pravidelně sledovaných blogů ;)

    OdpovědětVymazat